Deelnemers gezocht
Voor een online luistertaak
Kun jij horen of woorden in gesproken Engelse zinnen met nadruk worden uitgesproken? Kun je dit ook horen als de geluidskwaliteit van de gesproken Engelse zinnen niet zo goed is? Of als je ondertussen ook nog namen moet onthouden? Kom erachter tijdens een online luistertaak en verdien €10!

KUN JE MEEDOEN?
✓ Je gehoor is normaal
✓ Je moedertaal is Nederlands
✓ Je leert Engels op school
✓ Je bent 12–14 jaar oud
✓ Je zicht is normaal
Je kunt de online luistertaak thuis op je eigen computer uitvoeren wanneer het jou uitkomt. De taak duurt ongeveer 45 minuten.
Wil je meedoen? Schrijf je hier in!
Informatie
Het onderzoek
- In dit onderzoek wordt onderzocht hoe het horen van met nadruk uitgesproken woorden in Engelse zinnen door niet-moedertaalluisteraars wordt beïnvloed door een cochleair implantaat simulatie. Een cochleair implantaat is een elektronisch apparaat dat aan doven en zeer slechthorenden de mogelijkheid biedt weer iets te horen. Dit kan doordat het cochleair implantaat de functie van beschadigde trilharen in het binnenoor overneemt en de gehoorzenuw direct elektrisch stimuleert. In dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van een cochleair implantaat simulatie, waarbij normaalhorenden naar geluidsfragmenten luisteren die zo bewerkt zijn dat ze het elektrische gehoor van een cochleair implantaat imiteren. We onderzoeken hoe de cochleair implantaat simulatie invloed heeft op hoe Nederlanders die Engels leren op school luisteren naar met nadruk uitgesproken woorden in Engelse zinnen. Denk bijvoorbeeld aan de zin "John kicked the ball"; deze zin kan worden uitgesproken met de nadruk op het onderwerp John ("JOHN kicked the ball."), het werkwoord kicked ("John KICKED the ball."), of het lijdend voorwerp ball ("John kicked the BALL."). Maar de zin kan ook worden uitgesproken zonder een woord te benadrukken ("John kicked the ball."). De vraag is hoe goed cochleair implantaat luisteraars dit kunnen horen en hoeveel inspanning het kost. De resultaten van dit onderzoek zullen bijdragen aan het verbeteren van cochleaire implantaten en aan het verbeteren van het leren van vreemde talen voor cochleair implantaat gebruikers.
- Het onderzoek bestaat uit een online luistertaak. Deze luistertaak kun je thuis en op je eigen computer uitvoeren. Ga hiervoor in een stille ruimte zitten waar je niet wordt gestoord en gebruik een koptelefoon van goede kwaliteit. Tijdens de luistertaak ga je luisteren naar normale Engelse zinnen en cochleair implantaat gesimuleerde Engelse zinnen zoals "John kicked the ball" waarbij sommige woorden met nadruk worden uitgesproken. De taak die je moet uitvoeren zal testen of je kunt horen of er een met nadruk uitgesproken woord in de zin voorkomt of niet. Tegelijkertijd moet je bij een deel van de zinnen een extra geheugentaak uitvoeren waarvoor je namen moet onthouden. De luistertaak is opgedeeld in meerdere blokken. Na elk blok krijg je de mogelijkheid om een korte pauze te nemen. De luistertaak duurt ongeveer 45 minuten.
- Het onderzoek bestaat ook uit een online gehoortest. De gehoortest is bedoeld om te bepalen of je gehoor binnen de norm van normaalhorenden valt. Dit is een voorwaarde voor deelname. Aan deze test kunnen geen rechten worden ontleend. De online gehoortest duurt ongeveer 5 minuten.
- Daarnaast bestaat het onderzoek ook nog uit een vragenlijst. Deze vragenlijst bestaat voornamelijk uit vragen over de verschillende talen die je spreekt of ooit hebt geleerd. Deze informatie zal alleen voor de analyse van de onderzoeksgegevens van de luistertaak worden gebruikt.
- Deelname aan dit onderzoek brengt geen risico’s of bezwaren met zich mee. De luistertaak zal op een aangenaam geluidsniveau worden gepresenteerd.
- Deelname aan het onderzoek is geheel vrijwillig. Je staat vrij het onderzoek op elk moment te stoppen zonder hiervoor een reden op te hoeven geven. Ook mag je na afloop van het onderzoek alsnog besluiten dat je gegevens niet mogen worden meegenomen in het onderzoek. Het stoppen van het onderzoek of naderhand intrekken van je toestemming heeft geen nadelige gevolgen.
- Tegenover deelname aan het onderzoek staat een vergoeding van €10. De vergoeding wordt na deelname uitbetaald via de proefpersonen portal van de Rijksuniversiteit Groningen.
De onderzoeksgegevens
- De onderzoeksgegevens zullen vertrouwelijk en anoniem behandeld worden. De gegevens zullen alleen door middel van een participant nummer worden verwerkt. Dit nummer zul je op de toestemmingsverklaring toebedeeld krijgen en is alleen op dit formulier gekoppeld aan je naam. De toestemmingsverklaring zal apart van de onderzoeksgegevens bewaard worden in een beveiligde database waar alleen onderzoekers die direct betrokken zijn bij het onderzoek toegang tot hebben.
- De anoniem verwerkte onderzoeksgegevens zullen worden gebruikt voor analyse en publicatie. Gegevens gebruikt voor publieke doeleinden zoals artikelen of presentaties zullen niet herleidbaar zijn tot je persoon.
- Als je besluit het onderzoek te stoppen of toestemming naderhand in te trekken zullen je onderzoeksgegevens niet worden meegenomen in het onderzoek. In dit geval zullen je onderzoeksgegevens worden verwijderd of vernietigd.
Vragen?
Vragen over dit onderzoek? Neem dan contact op met de hoofdonderzoeker:
Wil je meedoen?
Schrijf je hier in: